Asbesti|Asbestitutkimus|Lappeenranta|Etelä-karjala|Tarjan asbesti- ja kuitulaboratorio Oy

Asbesti

Asbesti

Asbesti on  ollut hyvin suosittu rakennusmateraali -50, -60, ja -70 luvulla, mutta sitä käytettiin vielä  -88 luvulla esim. Finnflex lattialaatoissa ja ulkoseinä/kattolevyissä.

Suomessa asbestia louhittiin 1975 asti.

Tutkiessani erilaisia materiaaleja vuosien varrella, asbestia on löytynyt eniten kaakelin kiinnitys-ja saumalaasteista, putkieristeistä, lattialaatoista/mustasta liimasta, Lujalevyistä, ulkoseinämaaleista(mm. Kenitex), akustovillojen kiinnityslaasteista, sordino levyistä ja niiden kiinnitysliimoista, sekä PVC-seinätapeteista/lattiamatoista, joiden taustapinta on asbestipahvipohjainen, sen esiintymispaikkoja ovat, esim. käytävät, vaatehuoneet, ja keittiön välitilat, laatoituksen asemasta, kylpyhuoneet seinä/lattia. Jäämiä asbestipahvipohjaisesta matosta löytyy alla olevasta tasoitteesta, samoin mustan liiman jäämiä, kun alkuperäisiä materiaaleja on vaihdettu uusiin, kartoittajan oltava tarkkana tehdessään huomioita miten edellinen remontti on tehty, hyvän kartoituksen perusta on riittävä määrä näytteitä.

Asbestipurku

Olen kerännyt laajan valikoiman näytemateriaaleja joita voi käydä vilkaisemassa toimipaikassani. Kerron muutenkin mielelläni asbestin esiintymisestä erilaisissa materiaaleissa, jos herää vaikka epäilyksiä/tarvetta ennen remontin aloittamista että voisikohan omasta kodista, työpaikalta tai vaikkapa jostakin purkukohteesta löytyä jotakin materiaalia joka voisi sisältää asbestia.

Asbestikartoitus

Asbestikartoitukset kannattaa tehdä aina hyvissä ajoin ennen purku/korjaustöiden aloittamista että vältyttäisiin ylimääräisiltä kustannuksilta/altistumisilta.

ANALYYSITILAUS lomake 2 (Tulostettava pdf)

ANALYYSITILAUS lomake 2 (Tallennettava doc)